40 jaar Reiger: ‘Groot geworden op gevoel’

Gerard Seesing is niet zo van de feestjes. Liefst werkt hij gewoon. Maar het 40-jarig bestaan van Reiger Suspension is niet iets wat hij zomaar voorbij kan laten gaan. “Het is ook wel een mooi moment”, geeft hij toe. “Als je ziet waar we vandaan komen, is het best iets om trots op te zijn.”

In een hoek van de kippenschuur van de ouders van Gerard Seesing begon het in 1977 – nogal een contrast met het huidige bedrijf in Hengelo. Seesing had zelf een crossmotor gebouwd van een allegaartje van onderdelen van de sloop, maar het ging voor geen meter. “Totdat ik mijn eigen schokdempers maakte”, vertelt Seesing. “En prompt Kees van de Ven voorbij reed. Ik had geen idee wie Kees van de Ven was, maar het viel wel op. Iedereen wilde weten waar ik die groene schokdempers vandaan had. De enige reden dat ze groen waren, was dat mijn vader in die tijd een groen Kadetje had en daarvoor een blik verf in die kleur had staan.”

Crossmotor ingekort

Niet veel later kocht Seesing een nieuwe crossmotor, een Suzuki. “Ik kwam er niet op vooruit. Toen ben ik gaan nadenken: wat zou ik moeten veranderen om er beter mee te kunnen rijden? Ik heb het ding doorgezaagd, vijf centimeter ingekort en ik heb de balhoofdhoek veranderd. Mijn vader was woest: ‘Denk jij dat je het beter weet dan die Japanners?’ Nou, de eerstvolgende vier wedstrijden won ik. Vervolgens heb ik heel veel Suzuki’s bewerkt en aangepast voor anderen. Tegenwoordig zijn ze nog een centimeter korter, dus zo verkeerd had ik het niet gezien.”

Seesing doet alles op gevoel en op gezond verstand. Daarmee is Reiger groot geworden. “Mijn drijfveer is altijd geweest om dingen beter te maken. Dat doen we door te luisteren naar onze klanten en door te testen. Ik wil snappen wat een coureur voelt. Als ik dat snap, kan ik het beter maken. Van blije coureurs worden wij ook blij.”

Colin McRae

Seesing werkte niet met de minsten. Colin McRae, Carlos Sainz, Juha Kankkunen – om er maar een paar te noemen. “McRae dacht dat hij het beste van het beste had. Ik ben ernaast gaan zitten en heb ’s avonds een nieuwe set dempers voor hem gebouwd. De volgende dag hebben we die getest en ik vroeg: ‘Wat denk je ervan?’ Hij heeft nooit meer iets anders gebruikt. Gaandeweg hebben we het vertrouwen gewonnen van de grootsten in de sport, simpelweg door goed te luisteren en mee te denken. Zo zijn we groot geworden.”

Toonaangevend merk

Reiger is inmiddels hét toonaangevende merk in de offroad-auto- en motorsport. “En we groeien nog elk jaar met tien procent”, zegt Seesing. “Ook in andere takken. Zo leveren we dit jaar vijftig auto’s aan Defensie. Daar ben ik heel trots op, dat we ook uit die hoek het vertrouwen krijgen.”

Aan de toekomst denkt Seesing niet te veel. Liever richt hij zich op het hier en nu, met de ontwikkeling van nieuwe diensten en producten, zoals stuurhuizen, hydro jacks en schokdempers voor vliegtuigen. “Je weet toch niet wat de toekomst brengt. De vragen en behoeften van de markt veranderen steeds en het is aan ons om nieuwe oplossingen te bedenken, dus we blijven gewoon doen waar we al veertig jaar goed in zijn.”

Jubileum viering

Het 40-jarige bestaan van Reiger en de opening van de nieuwe bedrijfshal is feestelijk gevierd op vrijdag 31 maart en zaterdag 1 april. Tijdens de open dag zijn er in totaal rond de 2000 bezoekers geweest en iedereen was lovend enthousiast.

 
Reiger Suspension

Reiger Suspension