Historie

In 1977 had Gerard Seesing geen geld om nieuwe schokdempers te kopen voor zijn motor. Hij ging naar de autosloop, kocht daar voor een klein bedrag alle kapotte dempers en bouwde.. een demper. Zijn aanpak werkte en hij won direct de volgende wedstrijd. Natuurlijk wilde iedereen diezelfde demper waarmee hij de wedstrijd won, en dat is hoe Reiger Suspension begon.

Pas in 1989 ging Gerard samen met zijn vrouw Anja fulltime aan Reiger Suspension werken. Tot dan toe maakte Gerard de dempers in avonduren en weekenden. Vanaf 1989 ging het snel. Meer en meer takken van sport kwamen erbij en in 1997 hoorde het Ford rally team dat zij dempers moesten proberen van een klein bedrijfje uit Nederland. Juha Kankkunen en Carlos Sainz reden in het team. Sainz reed normaal voor Kankkunen en wilde niets nieuws proberen. Kankkunen zag echter mogelijkheden, bouwde de Reiger dempers onder zijn auto en nam direct de eerste plaats over van Sainz. Deze laatste was verbluft, zette halverwege de rally de reserveset van Kankkunen onder de auto. Dit leidde tot de eerste 1-2 klassering voor Ford in een hele lange tijd. Het spreekt voor zich dat dit een grote impact had op zowel de rallywereld als in ons dorp Hengelo.

Tegenwoordig werken er meer dan 50 werknemers die dempers op maat maken voor elke klasse in offroad racing, van motorcross tot trucks en van zijspannen tot historische rally auto’s.

Hieronder vind je een lijst van mijlpalen door de jaren heen:

-2017 –
Reiger Suspension bestaat 40 jaar. Deze mijlpaal werd gevierd tijdens ons jubileumfeest en open dag.

-2016 –
Zijspan: Team Jan Hendrickx & Ben van den Bogaard wereldkampioen zijspancross
Dakar: Complete top 10 trucks op Reiger Suspension

-2015 –
Reiger breid uit met de aanbouw van een nieuwe bedrijfshal. De oppervlakte bedraagt nu 3300 m2.
RallyCross: Petter Solberg voor de 2e keer wereldkampioen RallyCross.
Mike van Grinsven: Nederlands kampioen Quads
Emma Bristow: Wereldkampioen WK Trial vrouwen

-2014 –
Dakar: Volledige top 3 bij de auto’s en bij de trucks op Reiger
Mini: Voor de 3e keer als eerste in de Dakar Rally

-2013 –
Hoogtepunt was de realisatie van de allereerste backflip ter wereld met een auto (kijk hier!). Verder was er de winst in de Dakar rally bij zowel de trucks als de auto’s, winst met Skoda in de ERC en het Zuid-Amerikaanse kampioenschap. Reiger komt ook als eerste montage schokdemper op de Gas Gas Enduro motoren en wint het EK, het junior WK en wordt vice-wereldkampioen trial met resp. Kadlec, Casales en Raga.

-2012-
Voor de eerste keer in de historie van de ‘Dakar rally’ stond de volledige top 10 van het eindklassement bij de auto’s op één en hetzelfde schokdemper merk, Reiger. Ford behaalde op onze schokdempers zijn 50e WRC overwinning.

-2011-
Eerste grote order voor het leveren van schokdempers voor 1e montage bij Gas Gas, marktleider in de trialsport. Wederom wordt Reiger samen met Skoda Motorsport de constructeur- en rijdertitel in het IRC (Intercontinental Rallye Challenge) met een Skoda Fabia S2000 binnengehaald. Dezelfde auto veroverde ook het SWRC. Daniël Willemsen werd voor de 9e maal zijspancross wereldkampioen. Alle 9 uiteraard op Reiger Suspension.

-2010-
De eerste IRC (Intercontinental Rallye Challenge) titel wordt binnengehaald; meteen een dubbele.
De constructeurtitel met Skoda Motorsport en de rijdertitel. Beide met een Skoda Fabia S2000.

-2009-
Reiger introduceert ICS (Intelligent Compression System) bij motoren en in de zijspancross; Reiger vergroot de ontwikkeling en productieruimte.
Willemsen viert zijn 150e GP-zege in de zijspancross op Reiger.

-2007-
Voor de 2e keer wordt samen met M-Sport de FIA WRC constructeurtitel veroverd.

-2006-
Samen met M-Sport, dat alle Ford rallyauto’s prepareert, wordt de FIA WRC constructeurtitel veroverd.

-2005-
Naast Rally en Rally Raid bouwt Reiger zijn autosportactiviteiten uit naar het DTM. Opel kiest voor Reiger schokdempers in een ultieme poging om de titel in dit prestigieuze kampioenschap te veroveren.

-2004-
Reiger introduceert en patenteert Corner Control Valve (CCV).
Reiger Racing Suspension groeit. Meer dan 35 medewerkers zijn dagelijks in de weer om schokdempers te bouwen die over de hele wereld worden gedistribueerd.
Reiger behaalt kampioenschappen in verschillende disciplines. Wereldkampioen Rally Raid met BMW (Khalifa Al-Mutawei); MX Zijspancross met VMC (Daniël Willemsen); JWRC met Suzuki met Per-Gunnar Andersson. Europees Kampioen Rallycross (Ron Snoeck) Daarnaast haalden rijders diverse nationale kampioenschappen met Reiger Suspension, op twee, drie en vier wielen in alle takken van auto- en motorsport.

-2003-
Reiger introduceert Rebound Control Valve (RCV) Nieuwe activiteit: ontwikkeling van protheses.

-2002-
Vijfjarige overeenkomst afgesloten met Ford International voor de ontwikkeling en levering van schokdempers voor het WRC-team.

-2000-
Introductie van ballbearing dempers.

-1999-
Colin McRae wint de Safari Rally in Kenya met Reiger Suspension.

-1997-
Ford rijdt met de Escort en er wordt met verschillende dempers gereden. Omdat Juha Kankuhnen sneller is dan Sainz, wil ook Sainz verder met Reiger. Hij krijgt de reserveset en dat pakt goed uit. Carlos Sainz wint de eerste WK-Rally voor Reiger.

-1996-
Reiger Suspension verhuist naar een nieuw bedrijfspand op het industrieterrein in Hengelo Gld.

-1995-
Introductie van thermostatisch geregelde schokdempers.

-1994-
Ontwikkeling veer-dempersysteem voor zijspan wegrace (Rolf Biland). Eerste dempers gebouwd voor Ford priverallyteams.

-1989-
Full time ontwikkeling en productie van schokdempers voor auto- en motorsport, met name internationale zijspancross.

-1981-
Ontwikkeling eigen schokdempertestbank.

-1979-
Eerste dempers gebouwd voor klanten (motor- en autocross). Deze eerste dempers waren in een groene kleur. 

-1977-
Eerste schokdempers van privé-crossmotor gedemonteerd, gemodificeerd en verbeterd.

Reiger Suspension

Reiger Suspension